Merk je dat je hond wat lusteloos is of een slechte spijsvertering heeft? Dan maak je je natuurlijk grote zorgen. Soms is dit echter niet medisch, maar ligt het juist aan de verkeerde voeding. Voor honden is een graanvrij dieet zeer goed, maar dat moet je maar net weten als baasje. Daarom leggen we je in deze blog alles uit over graanvrij hondenvoer en waarom dit zo goed werkt voor jouw trouwe viervoeter. 

Voedselallergieën en -intoleranties

Een van de redenen waarom graanvrij hondenvoer beter is voor je hond is dat hij beschermd wordt tegen voedselallergieën of -intoleranties. Sommige honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde granen zoals tarwe, maïs of soja, wat kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, jeuk, braken, diarree of een opgeblazen buik. Hondenvoer zonder granen vermindert deze problemen doordat deze ingrediënten niet in het voer zitten. 

Verbeterde verteerbaarheid

Honden zijn van nature carnivoor en hun spijsverteringssysteem is geëvolueerd om vlees en dierlijke eiwitten te verteren. Graanvrij hondenvoer bevat meer eiwitten en minder koolhydraten, wat leidt tot een betere verteerbaarheid voor je hond. Dit kan met name belangrijk zijn voor honden rassen die gevoelig zijn voor spijsverteringsproblemen. Goed, graanvrij hondenvoer bevat een hoog (vers) vleesgehalte waardoor het optimaal afgestemd is op het spijsverteringssysteem van je hond. 

Gewichtsbeheersing

Het is belangrijk om het gewicht van je hond goed in de gaten te houden, aangezien overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen. Graanvrij hondenvoer bevat minder koolhydraten en meer eiwitten, wat helpt bij gewichtsbeheersing. Honden die gevoelig zijn voor gewichtstoename of lijden aan obesitas, hebben baat bij een graanvrij dieet dat rijk is aan eiwitten en arm aan koolhydraten. Dit helpt om een gezond gewicht te behouden en het risico op gezondheidsproblemen te verminderen.

Verbeterde huid- en vacht

Honden krijgen een gezondere huid en vacht wanneer ze op een graanvrij dieet worden gezet. Een gezonde huid en vacht zijn niet alleen belangrijk voor het uiterlijk van je hond, maar ook voor zijn algehele gezondheid en welzijn.

Wanneer moet je overstappen op graanvrij voer?

In principe is het voor iedere hond aan te raden om over te stappen op graanvrij voer. De urgentie wordt echter hoger als je (gezondheids)problemen merkt bij je hond. Denk hierbij aan winderigheid, diarree of juist hele losse ontlasting. Ook als de huid van je hond begint te irriteren, rood wordt of heel erg jeukt, kan dit een duidelijk signaal zijn dat je hond behoefte heeft aan een graanvrij dieet. 

Merk je dat je hond minder energie heeft en vaak lusteloos op de bank ligt? Dan kan overstappen op een graanvrij dieet een slimme stap zijn. Honden verteren van nature dierlijke eiwitten. Deze eiwitten zetten ze vervolgens weer om in energie. Een niet-graanvrij dieet kan dus een tekort aan dierlijke eiwitten veroorzaken. 

Let goed op je hond en kijk of deze actief is, gezond oogt. Dit is een belangrijke graadmeter voor het dieet waar hij baat bij heeft.