Om je trouwe viervoeter gezond te houden, is het erg belangrijk om te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet. Helaas kunnen zelfs de beste diëten soms tekortkomingen hebben, of zijn er andere redenen waardoor je hond niet zijn normale dieet eet, waardoor je hond van bepaalde voedingsstoffen niet genoeg binnenkrijgt, die essentieel zijn voor de gezondheid. Voedingssupplementen kunnen dan een waardevolle aanvulling vormen op het dieet en zorgen dat deze tekorten weer worden aangevuld.

Tekortkomingen in het dieet van honden

Hondenvoeding (bijvoorbeeld brokken) wordt over het algemeen als uitgebalanceerd beschouwd, maar er kunnen toch wat tekorten voorkomen. Enkele veelvoorkomende tekortkomingen zijn:

–      Omega-3 vetzuren. Omega 3-vetzuren zijn erg belangrijk voor de gezondheid van je hond en worden dan ook wel eens essentiële vetzuren genoemd. Deze zitten vaak wel in de voeding van je hond, maar de vetzuren zijn erg gevoelig voor hitte, waardoor er een groot deel van verloren gaat. Wanneer je hond een tekort heeft aan omega-3 vetzuren kun je dit merken aan een slechte vacht (haaruitval) of huid (schilferend), oorontsteking, of jeuk.

–      Vitaminen en mineralen. Vrijwel al het hondenvoer bevat genoeg vitaminen en mineralen, zeker als het compleet hondenvoer is. Er kunnen echter ook andere redenen zijn waarom je hond niet genoeg binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat je hond minder eet omdat hij minder lekker in zijn vel zit. Hierdoor kan de verhouding verstoord raken. Wanneer de dierenarts geen oorzaak kan vinden voor de lusteloosheid van je hond, kunnen voedingssupplementen een goede oplossing zijn.

Hoe voedingssupplementen kunnen helpen

Om bovenstaande tekorten aan te vullen, kan het slim zijn om je hond voedingssupplementen te geven. Tekorten aan Omega 3-vetzuren kunnen bijvoorbeeld worden aangevuld door groenlipmosselpoeder. Om het tekort aan vitaminen en mineralen aan te vullen, zijn er talloze opties. Zo heb je biotine poeder, waar vitamine H in zit, of bijvoorbeeld een groentemix, zodat je hond groenten, en daardoor ook meteen mineralen als natrium, calcium of fosfor binnenkrijgt. Het is gemakkelijk online uit te zoeken wat je hond nodig heeft, en voedingssupplementen zijn gemakkelijk online te bestellen!

Voer niet te veel voedingssupplementen!

Alhoewel de meeste voedingssupplementen zonder problemen gegeven kunnen worden, is het wel belangrijk om hierop te letten. Een overschot aan bepaalde stoffen is namelijk net zo gevaarlijk als een tekort. Voedingssupplementen mogen dan ook niet het uitgebalanceerde dieet verstoren. Mocht je er niet zeker van zijn of je je hond supplementen moet bijvoeren, is het raadzaam om te overleggen met je dierenarts.